Karriärens första steg består av nya lärdomar och kontinuerlig utveckling

Santeri Kallio började karriären hos Aalto-Setälä som byggnadsingenjör redan innan han blev utexaminerad. Ibland hamnar man i utmanande situationer, och ibland är man ute med jobbkompisarna och spelar frisbeegolf.

För ett knappt år sedan började Santeri Kallio heltidsjobbet som byggnadsingenjör hos Aalto-Setälä. Santeri utexaminerades på våren 2019 från ingenjörslinjen på Turku AMK, men han hade redan vid sidan om studierna gjort ströjobb hos Aalto-Setälä i mån av möjlighet.

Till Aalto-Setälä hamnade Santeri den sedvanliga vägen: företagets anställda var på skolan och berättade om arbetsmöjligheter, som Santeri tog åt sig och ansökte om.

”Det som intresserade mig i Aalto-Setälä var det att företaget verkade vara lämplig storlek. Jag tänkte att jag säkert får bygga ut mitt kunnande mångsidigt i olika uppgifter och lära mig mycket nytt.”, berättar Santeri, ”och så har det ju gått.”

Mångsidiga uppgifter och gemensamma stunder med arbetskompisarna piggar upp arbetsdagarna.

Santeris arbetsbild består utöver konstruktionsplanering och -ritning av objektgranskning och förändningsplanering. Variationen håller arbetsdagarna intressanta: ibland åker man till objekten för att se hur projekten framskrider. Det är väldigt belönande att få se sitt eget avtryck när ens ritningar konkretiseras och förverkligas i objekten. Arbetsdagarna hos Aalto-Setälä börjar alltid med en gemensam kaffestund, något som Santeri njuter av. Folk tar smidigt in nya personer i gruppen och atmosfären kring bordet är riktigt bra. ”Atmosfären är sådan att man kan prata med vem som helst. Det råder inte heller någon brist på humor”, skrattar Santeri. Santeri hade inga egentliga förutfattade meningar och förväntningar gentemot Aalto-Setälä, men han överraskades positivt av den uppmuntrande och öppna kulturen. Det är enkelt att gå till förmannen eller vem som helst för att snacka och fråga om åsikter eller råd. ”Man får och ska alltid komma och fråga, har det sagts.”

Det bästa med jobbet är att lära sig

Att hela tiden få lära sig nya saker och utvecklas garanterar enligt Santeri att jobbet förblir intressant. Utmanande situationer där man får pröva sina förmågor och lära sig nya saker, är speciellt motiverande. Det viktigaste i arbetet är ändå det att jobbet blir gjort ordentligt och enligt tidtabell. Enligt Santeri krävs det prioriterings- och samarbetsförmåga för att klara sig i arbetet.

På hans fritid kan Santeri hittas i träverkstaden där han pysslar och bygger sina mat- och soffbord. Konkret handarbete för med sig en trevlig kontrast till planeringsarbetet där man inte genast ser det konkreta. ”Ibland åker vi också och spelar frisbeegolf med jobbkompisarna”, berättar Santeri.

Santeris råd till personer nära examen och nyutexaminerade är att modigt söka jobb. ”Det är i arbetslivet man lär sig mest”, uppmuntrar Santeri.